EVALUERING AF SØSTRE MOD VOLD OG KONTROL
Als Research har lavet en evaluering af Søstre mod vold og kontrols pilotprojekt i Odense (2020-2023). Evalueringsrapporten "Et modtryk indefra. Evaluering af Søstre mod vold og kontrol" blev præsenteret for mere end 100 fagfolk og politikere på Christiansborg den 27. november 2023.
Evalueringsrapportens hovedkonklusioner er følgende:
- Søstre mod vold og kontrol lykkes med at komme i kontakt med, støtte og vise vej for en særlig udsat og sårbar del af målgruppen. En række kvinder og piger har gennem foreningen fået viden og inspiration samt konkret hjælp og støtte til at bryde med forhold, som er kendetegnet ved omfattende vold og negativ social kontrol. Heri ligger også, at Søstre mod vold og kontrol har held med at bygge bro til almensystemet for en gruppe af de mest udsatte piger og kvinder i Danmark.
- Søstre mod vold og kontrol formår at oplyse, støtte og inspirere en anden del af målgruppen, hvor oplevelserne med negativ social kontrol umiddelbart synes mindre akutte, men ikke desto mindre har negative konsekvenser for målgruppens frihedsrettigheder og ligestilling. Her viser data, at kvinder og piger, der har fået støtte og sparring hos foreningens frivillige oplever at få håb og tro på et liv uden negativ social kontrol og undertrykkelse, ligesom de også har fået inspiration og redskaber til påvirke deres situation i retning mod et frit og selvstændigt liv.
- De frivillige motiveres af at kunne bruge deres egne tunge erfaringer med negativ social kontrol og vold til noget positivt ved at hjælpe kvinder, der står i samme situation, som de selv har været i. Herudover oplever de i foreningen et værdifuldt fællesskab – et ’søsterskab’ – som har stor betydning for dem.
- Peer-to-peertilgangen er foreningens fremmeste metode og den mest centrale virksomme mekanisme. Peertilgangen har stor betydning for, at foreningen lykkes med at skabe grundlag for sparring og inspiration samt at indgyde håb hos målgruppen. Dette skyldes ikke mindst, at kvinderne ser de frivillige som kvinder, der på mange parametre ligner dem selv, som har oplevet nogle af de samme ting, og som er kommet godt ud på den anden side af oplevelserne. Det gør sig gældende i såvel peersamtaler som ved oplæg og andre arrangementer, når de frivillige står i front og fortæller deres historie.
- Peertilgangen har stor betydning for, at foreningen formår at bygge bro til offentlige myndigheder og andre instanser, der kan træde til og hjælpe kvinderne og pigerne med at bryde med negativ social kontrol og vold. Afgørende her er sprogfællesskabet mellem de frivillige og kvinderne, de delte etniske og kulturelle baggrunde samt de delte levede erfaringer med negativ social kontrol og vold. Faktorerne bidrager til at skabe tryghed og tillid hos målgruppen, idet de føler sig set, hørt og forstået uden fordomme på deres egne præmisser.
Download hele rapporten her.